Fausso-)rouqueto
Erucastrum nasturtiifolium
Brassicaceae Cruciferae
Nom en français : Fausse Roquette à feuilles de cresson.
Descripcioun :Aquelo fausso-rouqueto èi coumuno soulamen dins la valado dóu Rose. Trachis dins li culturo, ermas e sus lou limas de ribiero. Se recounèis subretout à si fueio proun penado, sa cambo peludo, si flour bèn jauno e si boudousco (fru) que s'acabon emé un pichot benc que caup uno à dos grano. Coumpara emé la rouqueto-bastardo que ié sèmblo.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Poudèn pensa qu'èi manjadisso, qu'en Oungrìo fan uno meno de moustardo emé li grano. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 20 à 80 (100) cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Erucastrum
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Escoumbre e proche dis oustau
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran à
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Erucastrum nasturtiifolium (Poir.) O.E.Schulz, 1916
Douceto(-di-fru-pelous)
Valerianella eriocarpa
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto, Pan-froument, Pan-dóu-bon-Diéu.
Noms en français : Doucette à fruits velus, Mâche à fruits velus.
Descripcioun :La douceto-di-fru-pelous es uno planto verd-clar qu'a de fueio pulèu entiero o un pau dentado amé de flour roso. Li ramo que porton li fru s'espessisson de la baso vers lou soumet. Se recounèis subretout à si fru pelous acaba pèr uno pichoto courouno valènt à dire un "calice" mens (o quàsi) tant large que lou fru.
Usanço :Dèu agué li mémi prouprieta que la douceto. Èi peréu uno bono ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 5 à 30 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Sablo
- Roucas
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella eriocarpa Desv., 1809